Co dokładnie warto wiedzieć o kaszy kuskus?

Należy mieć świadomość, że kuskus jest pyszną kaszą pochodzącą z Afryki Północnej. Produkt z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością ze względu na łatwość w przyrządzaniu i smak. Godny uwagi jest fakt, że wspomniana kasza kuskus może zostać przyrządzona w ciągu zaledwie kilku minut

Należy mieć świadomość, że kuskus jest pyszną kaszą pochodzącą z Afryki Północnej. Produkt z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością ze względu na łatwość w przyrządzaniu i smak. Godny uwagi jest fakt, że wspomniana kasza kuskus ze sklepu bee.pl może zostać przyrządzona w ciągu zaledwie kilku minut.

Wartości odżywcze i kalorie

Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że omawiany produkt zawiera w swoim składzie stosunkowo dużą ilośc białka. Dzięki temu jest on doskonałym rozwiązaniem dla wegetarian. Nie można zapomnieć, że kasza ma w swoim składzie małe ilości tłuszczu. Ponadto jest niezwykle bogatym źródłem fosforu, wapnia, sodu i żelaza. Godny uwagi jest również fakt, że zawiera dużo kwasu foliowego. Nikogo nie powinien zatem dziwić fakt, że produkt jest rekomendowany kobietom w ciąży. Z kolei znajdujący się w kaszy kuskus błonnik zdecydowanie ułatwia przemianę materii. Posiłek jest lekkostrawny i w żaden sposób nie będzie obciążał układu pokarmowego. Należy mieć świadomość, że zaledwie 100 g omawianego produktu dostarcza organizmowi 360 kcal i 72 g węglowodanów. Osobom zmagającym się w cukrzycą nie jest zalecane często spożywanie kaszy kuskus ze względu na stosunkowo wysoki indeks glikemiczny. Warto wiedzieć, że po ugotowaniu wynosi on, aż 65.

W jaki sposób powinno się przygotować kaszę kuskus?

Warto przede wszystkim wiedzieć, że kaszy kuskus się nie gotuje. Jest ona najprostsza pod względem przygotowania ze wszystkich kasz dostępnych na rynku. W pierwszej kolejności należy wsypać kaszę do miski, a następnie zalać wrzątkiem. Koniecznie trzeba pamiętać, aby płyn znajdował się 1 cm ponad poziom kaszy. Produkt będzie gotowy do spożycia , gdy ziarenka napęcznieją. Ponadto podczas przygotowywania dań wytrawnych można zdecydować się na zalanie kaszy bulionem, a nie zwykłą wodą. Dzięki temu nabierze ona zdecydowanie głębszego smaku. Osoby, które chcą spożyć danie na słodko mogą zalać omawianą kaszę mlekiem. Produktem można także zastąpić makaron i ziemniaki. Kasza będzie jeszcze lepiej smakowała, gdy zostanie doprawiona ziołami i przyprawami.